НАЧАЛО
/
Природа

Природа

Природен парк Странджа
Забележителности и екопътеки в Странджа планина
Природен парк Странджа, е обявен за най-голямата защитена територия в България. Пет природни резервата, осем природни забележителности и четиринадесет защитени местности намират място в парка. Около 64 реликтни вида животни и растения. Същото важи и за типичните гори от края на терциера, покриващи 80% от територията му. Тази защитена територия е характерна с най-много гръбначни животни - 413 вида, а безгръбначните са 600 вида. Милиони птици минават ежегодно по миграционният път - Виа Понтика.
В парка Странджа по някоя от осемте екопътеки в близост и да се насладят на богатата флора и фауна на това мистично място.
Резерват Ропотамо

Резерват "Ропотамо" е с площ 1000 ха и се простира около двата бряга на река Ропотамо. Резерват "Ропотамо", който се простира по протежението на едноименната река (с приблизителна дължина около 50 км) може да послужи за корица на атласа за българска флора и фауна.  Сред гъстите гори, заблатените низини, по скалистите брегове и в самата река Ропотамо растат над 500 вида цъфтяци растения, в това число и изключително редките водни лилии. Резерватът може да се похвали и с няколкостотин различни видове билки и десетки видове дървета. Блатата и реките в района пролет и есен се оживяват от хиляди птици мигриращи по "Вия Понтика".
В общата площ на "Ропотамо" влизат още няколко зони: резерват "Аркутино"; остров "Свети Тома", известен още като Змийският остров; резерват "Морски пелин"; резерват "Вельов вир" (с друго име „Водни лилии“); блато Стамополу.
От устието на рекa Ропотамо около клифовете, с лодка се достига Маслен нос, който е в буферната зона на резервата.

Маслен нос

Маслен нос е най-източната точка на Странджа и е трети по големина на Българското черноморско крайбрежие. Намира се до град Приморско, заобиколен е от огромни златисти плажове. Стръмните му склонове го правят недостъпен. Населен е от дълбока древност. На мястото, където Ропотамо се врязва в Странджанските склонове, върху огромните скали, изваяни от реката, е възникнал древният град Ранули. На устието на реката личат останките на римски град.   Тъй като товарът на повечето от тях били амфори със зехтин, това място било наречено Маслен нос. 
Голяма част от Маслен нос е включена в едноименната защитена територия от категорията „природна забележителност“. В района на Маслен нос се намира тракийското светилище Бегликташ.

Тракийско светилище Бегликташ

Тракийското мегалитно светилище Бегликташ се намира на 5 км северно от град Приморско, в полите на Странджа планина. То е едно от големите открития на Тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа. До 2003г. то остава неизвестно за науката. Бегликташ е бил свещено място и тук са се изпълнявали свещени ритуали. Тези земи са се населявали от тракийското племе "скирмиани". Свързва се с култа към плодородието, Богинята - Майка и Орфическото посвещение и обезсмъртяване на Хероя.

Ако сте отседнали на почивка в Приморско, задължително трябва да посетите това невероятно място и да зърнете сами уникалните скални образувания, които се намират в региона на светилището.

Дяволска река
Мистичната река - истински рай

Мистичната река Дяволска е истински рай за романтиците.

Тихите й води са чудесно место за отмора. Разходката по поречието й е заредена с положителна енергия, а красивите гледки на тръстиковата гора, през която реката минава, са незабравими. Много рибари избират именно Дяволска река, за да упражняват своето хоби, защото в нея плуват речен и блатен кефал, черна мряна и други блатни видове. 

Дали ще изберете просто да се разходите по поречието на реката, или ще ловите риба, това място определено ще ви заплени с красотата си. 

РЕЗЕРВИРАЙТЕ СЕГА
Това поле е задължително
Вашето име *
Това поле е задължително
Телефон*
Това поле е задължително
Вашият имейл*
Това поле е задължително
Избраният апартамент*
Това поле е задължително
Вашето запитване*
Дата:
Това поле е задължително
Дата*
Това поле е задължително
Отметка*
Благодаря!
Вашата резервация е изпратена. Ще се свържем с вам в най-кратки срокове.